Wederkerigheid als online tactiek

wederkerigheid

Online aankopen doen, het is tegenwoordig heel normaal. Dat wil niet zeggen dat consumenten zich per definitie op hun gemak voelen als ze een website bezoeken. Als iemand naar een ‘fysieke’ winkel gaat, voelt dat toch anders. Om de consument enigszins op het gemak te stellen en over de denkbeeldige drempel te helpen, is het een goed idee hem of haar te verrassen met een gratis presentje. Dit verhoogt de kans dat ze daadwerkelijk iets bij u zullen kopen. Het kan iets eenvoudigs zijn, zoals (extra) korting op producten, gratis verzending (vanaf een bepaald bedrag). Of een e-mail met persoonlijke, op de consument afgestemde aanbiedingen, zoals sommige supermarkten al doen.

Wederkerigheid werkt!

online shoppingDit principe heet wederkerigheid. Voort wat, hoort wat, zo zou u het ook kunnen zeggen. Als u zelf iets geeft aan potentiële klanten, is de kans groot dat ze bij u iets kopen. Als u iemand uitnodigt voor een feestje, zal die persoon eerder geneigd zijn u ook uit te nodigen. Als u uw (potentiële) klanten iets geeft dat persoonlijk is en waar ze iets aan hebben, is de kans groot dat ze bij u iets kopen.

Denk bijvoorbeeld aan een speciale aanbieding van een product dat ze graag willen, ter gelegenheid van hun verjaardag (of die van hun partner). Of als het product dat ze graag willen uitverkocht is, help ze dan ook het toch te bemachtigen. Geef, maar verwacht niet direct iets terug.

Het gaat er hierbij om niet alleen nieuwe klanten te verrassen en aan te trekken, ook uw bestaande klanten worden graag verrast! Bijvoorbeeld door ze een speciale attentie te geven bij de zoveelste bestelling.

Denk ‘out-of-the-box

out of the boxSchroom niet om klanten door te verwijzen naar een concurrent, als ze een specifiek product zoeken dat bij u uitverkocht is. Het klinkt tegenstrijdig, om de concurrentie te helpen. Maar feitelijk helpt u uzelf, door de klant te verrassen met een stukje extra service. Daarmee zorgt u voor klantbinding, de klant zal een volgende keer eerder bij u terugkomen!

Goede service geeft ook wederkerigheid

serviceMisschien is het voor u vanzelfsprekend, maar toch is het essentieel: een uitstekende service bieden. Hierbij kunt u denken aan uitvoerig advies, waar u echt de tijd voor neemt. Dat kan ook per telefoon! Het kan er toe leiden dat u uw klant extra producten (bijvoorbeeld bijbehorende accessoires) kunt verkopen, doordat u uw klant een goed gevoel gegeven heeft door passend advies te geven. Of door de klant niet alleen een dure optie te bieden, met alles er op en er aan, maar ook een goedkoper alternatief.

Weggevertjes

weggevenHet is wellicht de oudste vorm van wederkerigheid, maar ook een van de effectiefste. Het fysiek weggeven van een product! U kent ze vast wel, de promoteams die een gratis proefverpakking of sample weggeven, of een gratis krant of tijdschrift.

De consument krijgt iets gratis en voor niks, zonder dat hij of zij er om gevraagd heeft. Dat zorgt voor een stukje verbinding met uw bedrijf, nog voordat de consument iets bij u aangeschaft heeft. Dat zorgt voor een vorm van loyaliteit, een positief gevoel bij uw bedrijf en het gevoel dat de klant iets terug zou moeten doen. Ook kunt u denken aan het bieden van ‘een half jaar gratis’. Vaak blijft de klant dan ‘plakken’.

Zo krijgt u in elk geval meer klanten, afhankelijk van het soort actie dat u onderneemt om wederkerigheid op te wekken, zullen de klanten meer of minder trouw blijken te zijn. Daarom is het goed te kijken welke actie bij u past, en wat u er mee voor ogen hebt.

Door |2018-10-19T08:05:14+00:0005-10-2018|Online marketing|0 Reacties

About the Author:

Luc Van de Wiel
Luc van de Wiel Een laatbloeier kun je me wel noemen. Tot eind 2016 werkte ik in de financiële sector, vooral bij diverse banken. Ik werkte daar met plezier, toch was het tijd om wat anders te gaan doen. Het was tijd om te gaan ontdekken wat mijn passie is, wat ik echt graag wil doen. Tot mijn verrassing kwam schrijven uit de bus, later hoorde ik van diverse oud-collega’s dat ze er niet over verbaasd zijn dat ik ben gaan schrijven. Het zat er dus altijd al in, zonder dat ik het in de gaten had. Mijn eerste liefde Mijn eerste liefde op schrijfgebied is de column, een heerlijk medium om een positieve boodschap de wereld in te sturen, wat ik elke week doe. Mijn column staat in diverse lokale weekbladen. Ook schrijf ik gemiddeld 2 tot 3 artikelen voor het weekblad in mijn woonplaats. Ik interview met grote regelmaat lokale mensen met een inspirerend verhaal, het artikel schrijft vaak zichzelf. Schrijven zit in mijn bloed Het schrijven, het zit me in het bloed inmiddels. Soms gaat het bijna als vanzelf, soms moet ik er echt aan werken. Altijd komt er een leuke, interessante tekst uit die ook nog eens prettig leest! Schrijfervaring heb ik dus, al is een artikel voor een blog of krant schrijven wel wat anders dan een commerciële tekst. Onlangs heb ik de tekst geschreven voor de website van een lokale restaurateur, die komt binnenkort online. Ik schrijf graag en veel, niet alleen columns of krantenartikelen, maar dus ook webteksten en blogs. Het maakt me op zich niet uit wat ik schrijf, als ik maar schrijf. Iedere soort tekst die je schrijft, doet een beroep op je creativiteit. Een column schrijven is anders dan een artikel of blog, de afwisseling is ook belangrijk. Ambitie Mijn ambitie? Ik schrijf graag columns, dat is mijn lust en mijn leven. Mocht u geïnteresseerd zijn in wat ik dan zoal schrijf, kijkt u dan op mijn website: www.eigen-wijs-heden.nl. Zo, tot zover de schaamteloze zelfreclame. Ik schrijf net zo graag artikelen of commerciële teksten.

Geef een reactie

1
×
Hallo!
Als er vragen zijn... Ik help je graag :-)