Hoe maak je een XML-sitemap ?

Een XML-sitemap is een sitemap die u speciaal creëert voor de zoekmachines en niet zo zeer voor bezoekers. Het is zeg maar, de blauwdruk van uw website. Deze blauwdruk helpt de zoekmachine bots om uw website beter te doorgronden en te indexeren. Wat is er allemaal te vinden? En hoe is het met elkaar verbonden. Het indexeren gaat op deze manier een stuk sneller. En de kwaliteit van de indexatie is ook beter. Naast de XML-sitemap, is er ook een HTML-sitemap. Deze sitemap kent u waarschijnlijk wel. Hij is namelijk juist meer bedoeld voor de bezoekers van een site. Het is een overzicht van de inhoud van een website, een soort plattegrond of routekaart. Bezoeker kunnen checken wat er te vinden is op de site en navigeren aan de hand van de routekaart, handig naar de pagina die ze graag willen zien. Ook de zoekbots doen hier trouwens hun voordeel mee. De HTML-sitemap is vooral in het geval van grote websites erg handig.

Een XML-sitemap versus een HTML-sitemap

xml-htmlHet voordeel van een XML-sitemap ten opzichte van de HTML-versie is dat u in de XML-sitemap meer informatie kwijt kunt die relevant is voor de zoekmachines. Het heeft dan ook een positieve invloed op de SEO van uw website. Daarnaast is het zo dat een HTML-sitemap niet veel meerwaarde heeft als uw website niet zo groot en ingewikkeld is. Bezoekers kunnen dan prima in het menu alles vinden wat ze zoeken. Een sitemap is dan eigenlijk een beetje overdreven.

Uw eigen sitemap maken

Een eigen XML-sitemap maken klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk niet zo heel erg moeilijk. Er zijn speciale tools (sitemap generators) beschikbaar om u hierbij te helpen. Het handigst maakt u gebruik van bijvoorbeeld www.xml-sitemap.nl. Hier kunt u een aantal gegevens invoeren in een formulier. Uw website, frequentie van updaten, et cetera. Heeft u alles ingevoerd? Dan komt er automatisch een sitemap te voorschijn. De sitemap kunt u handmatig aanpassen. Niet elke pagina zal immers even belangrijk zijn. En sommige pagina’s zijn erg statisch en veranderen nooit. Deze informatie kun je allemaal meegeven in de sitemap.

Welkom Googlebot

google botIs de sitemap helemaal klaar? Dan kunt u hem opslaan als sitemap.xml en vervolgens uploaden naar uw server. Het enige wat u nu nog even moet doen is Google laten weten dat u een sitemap heeft gemaakt en dat de bot welkom is om te komen kijken. Het aanmelden van uw sitemap bij Google doet u via Google Search Console. Kies voor de optie ‘crawlen’ en klik vervolgens door naar ‘sitemaps’. Daar kunt u uw sitemap ingeven. Het wijst zich eigenlijk wel een beetje vanzelf.

Wijzigingen bijhouden en doorgeven

U moet er wel even rekening mee houden dat als u in de toekomst uw website aanpast of update, dat u dan de sitemap ook aanpast. Dit gaat namelijk niet automatisch. Heeft u uw wijzigingen in de XML-sitemap verwerkt? Dan moet u ook Google weer even laten weten dat er een nieuwe versie is.  

Door |2018-10-04T23:25:28+00:0003-10-2018|Off page SEO, Vaktermen|0 Reacties

About the Author:

Simone Rozeboom
“Tekst is als een puzzel zet de juiste woorden in de goede volgorde en er ontstaat iets magisch” De creativiteit en de vrijheid, dat is wat mij zo aanspreekt in dit vak. Iets creëren en daarmee anderen inspireren, ontroeren en overtuigen. Schrijven privé Woorden hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Op de basisschool en de op de middelbare school schreef ik vaak gedichten. En ook hield ik fanatiek dagboeken bij waarin ik al mijn belevenissen opschreef. Later schreef ik vooral gedichten voor sinterklaas... en andere belangrijke gebeurtenissen zoals geboortes, trouwerijen en overlijden. Tegenwoordig dicht ik weer vaker, gewoon voor mijn plezier. En daarnaast ben ik tussen de bedrijven door bezig met het schrijven van een thriller. Heel erg leuk om mee bezig te zijn. Waar dat heengaat....? Geen idee, wie weet.... later als ik groot ben... Schrijven zakelijk Op professioneel vlak, had ik tijdens mijn jaren als managementondersteuner ook veel te maken met taal en tekst. Zakelijke correspondentie, klachten afhandeling en ik leerde al snel dat het inderdaad de toon is, die de muziek maakt. Vooral de laatste jaren hield ik me veel bezig met communicatie via social media kanalen, en schreef ik blogs en artikelen. Ik merkte dat ik dat erg leuk vond en besloot daar meer mee te doen. Doen wat je leuk vindt! Het leven is te kort om er niet alles uit te halen wat er in zit. Soms betekent dit dat je lastige keuzes moet maken waarvan je de uitkomst niet kunt voorspellen. En ja... soms gaat het 'op de kop verkeerd'. Maar ik ben er van overtuigd dat je met een flinke portie lef, een positieve instelling en vertrouwen in jezelf, altijd op je pootjes terecht komt. Ook al is het niet altijd op de plaats die je verwachtte.... Ik creëer, redigeer en vertaal teksten, zowel online als offline. Wil je meer over mij weten? Neem dan eens kijkje op mijn website www.dichterbijtekst.nl.

Geef een reactie

1
×
Hallo!
Als er vragen zijn... Ik help je graag :-)